Farbror, jag är här för att lära mig, ge mig smöret! Mohammed, Lagerarbetare

Jag hälsade på min gamla praktikplats!

Fadern till en av ägarna var den som först hälsade på mig när jag steg in, han blev jätteglad att se mig, jag var dubbelt så glad att se honom. Vi utbytte några ord och sedan satte jag mig med min f.d. mentor.

Baristafadern kom in med en kopp kaffe, han vred koppen tills handtaget pekade mot mig. Han är en perfektionist, det duger inte med att bara servera mig kaffe, handtaget ska vara riktat mot mig.

”Jag vet att du skäms att fråga mig om kaffe, så här är kaffet.” Sedan kollade han på min albanska mentor och frågade honom på arabiska om han vill ha kaffe. Albanen förstod och svarade nej tack, vi skrattade över utbytet och språkkunskaperna som fanns i rummet.

Fadern kom in med en kopp kaffe, han vred koppen tills handtaget pekade mot mig. Han är en perfektionist.

Efter någon timme så går jag och hämtar vatten, jag var inte törstig, sanningen är väl att jag var mer sugen på att prata med fadern än att dricka vatten. Jag ställer många frågor och han svarar, han ger sin åsikt om diverse frågor, han frågar mig ”vad tycker du? är det rätt?” Jag besvarar med ”Farbror, jag är här för att lära mig av dig, ge mig smöret” (arabiskt ordspråk som betyder ge mig den viktiga kontentan).

Han är palestinier från Libanon, jag fråga honom om han fick uppleva mycket rasism i Libanon. Han förklarar för mig att rasism är en svår fråga… att de flesta människor inte är rasister, att allt egentligen grundar sig i avundsjuka. När sönerna av landet har det sämre än flyktingarna, när de ser flyktingar i fina bilar, i hus, god lön, så är det inte rasismen i sig som driver på hatet, det är avundsjukan.

Han förklarar för mig att rasism är en svår fråga och att de flesta människor inte är rasister, att allt egentligen grundar sig i avundsjuka.

Han ger mig exempel från Koranen att ondska har sin grund i avundsjuka, man ser på sin egna broder och vill ha vad brodern har. Profeten Josefs bröder var avundsjuka på Josef för att hans far älskade Josef mest, så bröderna valde att döda Josef.

Fadern förklarar för mig att vi inte ska se på folk som rasister, utan människor som har mindre än oss, i kärlek, i pengar, i välmående. Jag vet inte om han har rätt eller fel. Jag vet bara att det är en fin världsbild att utgå ifrån, är det då viktigt att ens ha rätt?

Jag vet inte om han har rätt eller fel. Jag vet bara att det är en fin världsbild att utgå ifrån, är det då viktigt att ens ha rätt?


Läs fler texter av Mohammed

När föräldrarna hänger på arbetsplatsen

– Mohammed

– Mohammed