Hon var vän med chefens dotter – ändå stod hon upp för oss Mohammed, Lagerarbetare

Det händer att det strular på jobbet, speciellt med nya system, vilket skedde sist i helgen på arbetsplatsen. En lycklig olyckshändelse!

Maskinerna slutade fungera och en plötslig tystnad inträdde. Det fanns inte mycket att göra, men att sitta still är aldrig ett val, man ska ständigt sysselsätta sig eller åtminstone se ut som det. Jag och mina kollegor började städa runt våra arbetsstationer, tystnaden gav oss även chans att samtala på arbetsplatsen, något vi annars inte gör.

Jag och mina kollegor började städa runt våra arbetsstationer, tystnaden gav oss även chans att samtala på arbetsplatsen, något vi annars inte gör.

Det började med lätta samtalsämnen, som hur det är att bo i närheten och vilka skolor vi gått på. Tills Anna valde att ställa frågan: ”Vem var det som kontaktade facket när chefen försökte skicka hem oss utan lön för att det fanns för lite att göra?”

Evelina tvekade inte en sekund: ”Det var jag!”

Jag frågade Evelina om hon var orolig att det skulle komma ut, borde hon inte vara försiktigare? Evelina förklarade att hennes och chefens familj har goda relationer, Evelina själv och chefens dotter är nära vänner.

Vi sprejade och torkade borden, jag putsade på ett och samma ställe ett dussintal gånger för jag ville tala mer med Evelina. Många gjorde som jag. Evelina gick framåt och vi var en grupp som följde efter henne och ställde en massa frågor.

Jag sa till Evelina, ”Jag har en nyfunnen respekt för dig”, Evelina skrattade, hon tyckte inte att hon hade gjort något speciellt.

Men jag såg det för vad det var. Evelina hade kunnat lösa det själv med chefen, hon är i en priviligierad position, hon skulle ha kunnat utnyttjat tillfället och klättrat upp i hierarkin. Hon valde istället att komma i konfrontation med chefen, med sin vän, möjligtvis skapa osämja mellan familjerna, för att göra vad som är rätt för hennes kollegor.

Maskinerna sattes igång igen efter flertal timmar, vi fick återvända till våra stationer, i förloppet av några timmars samtal mellan kollegor, förstod jag varför cheferna inte vill att vi ska snacka för mycket, vi hann tala om lön, schema och t.o.m. vilka rättigheter vi har om vi blir illa behandlade, när får man strejka egentligen?

Då förstod jag varför cheferna inte vill att vi ska snacka för mycket, vi hann tala om lön, schema och t.o.m. vilka rättigheter vi har om vi blir illa behandlade, när får man strejka egentligen?

Det gör mig ledsen att Evelina snart ska sluta, men det gör mig glad att hon jagar sina drömmar som frisör. Vi har utbytt nummer och jag vet vem jag kan räkna med om det krisar sig på jobbet i framtiden.

Evelina är en jävla klippa!


Läs fler texter av Mohammed

– Mohammed

När föräldrarna hänger på arbetsplatsen

– Mohammed