När en ny vårdcentral öppnas Ella, medicinsk sekreterare

Jag har fått möjligheten att vara med vid uppstarten av en helt nyöppnad vårdcentral. Nåja, med från öppning åtminstone. Här på vårdcentralen finns förutom läkare, sjuksköterskor och undersköterskor även psykolog, kiropraktor, sjukgymnast och fotvårdare. Vi har dessutom eget labb. Jag tycker initiativet är bra, att ge patienter möjlighet till samlade behandlare på en och samma mottagning.

Så jo, nog kan man kalla oss spindeln i nätet. Om man med spindel menar stressad och aningen förvirrad arbetsmyra med alldeles för många trådar i luften. 

Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera kring hierarkin hos personalen som otvivelaktigt kommer göra sig påmind. Vems ord väger tyngst? 

Själv är jag anställd som medicinsk sekreterare. Aka vårdadministratör. Aka Sveriges tråkigaste yrkestitel. Våra ord skulle jag säga väger mittemellan. De kallar oss ”spindeln i nätet” och även om jag kan tycka att det å ena sidan är att forcera fram en slags känsla av viktighet eller betydelse som egentligen inte existerar, så är det å andra sidan en ganska korrekt beskrivning.

Eller så här: vi ÄR viktiga, jobbet vi gör är i största möjliga betydelse viktigt för att en mottagning ö.h.t. ska fungera men känslan är inte där. Syns gör det inte heller, på lönen dvs. Med tanke på att vi ser till att det finns patienter att boka, att remisser kommer dit de ska, att besöken registreras och kodas (betalas) så kan man ju tycka att det ansvaret borde speglas på kontot slutet varje månad.

Och det är alltså utöver ströuppgifter som frankering, beställningar, skriva rutiner, kontakta it-support med mera. Nu ligger väl jag personligen okej till men min yrkesgrupp i stort tycker jag förtjänar en rejäl ökning.  

Jag vet inte riktigt vad jag kan jämföra med för att beskriva bilden av hur övrig personal ser på vårdadministratörer men om jag säger så här: det är till mig alla kommer med information/frågor/åsikter de inte riktigt vågar gå med till chefen.  

Några exempel:  Läkare och psykolog kommer vid olika tillfällen in till mig för att diskutera vem av dem som har ansvar för inkomna remisser, en annan kommer med information om att det riskerar bli stopp i avloppet på herrarnas toalett, en tredje kommer med ingående information om relationen mellan två i personalen som inte börjat här än och en fjärde ber om hjälp då hen av misstag råkat färga våra arbetsbyxor rosa.  

Så jo, nog kan man kalla oss spindeln i nätet. Om man med spindel menar stressad och aningen förvirrad arbetsmyra med alldeles för många trådar i luften. 

Ändå trivs jag. Jag är utbildad undersköterska sedan tidigare så jag har jobbat mycket med patientkontakt innan men just nu tycker jag det är skönt att vara mer ”bakom kulisserna”.  Hur jag lägger upp mitt skrivande här det får vi se men jag kommer försöka hålla balans mellan att vara personlig och samtidigt inte hänga ut kollegor eller arbetsplats.  


Läs fler texter av Ella

När lurendrejare driver vårdcentraler

– Ella

– Ella

Alla i landet förtjänar att veta hur vården styrs

– Ella