Ska facken överleva måste de radikaliseras Hugo, Lagerarbetare

Angående avtalsrörelsen och dess resultat är jag besviken på att de inte hade en högre utgångspunkt inför förhandlingarna. 

Sju av tio arbetar deltid inom handeln, det kommer säkerligen att hyvlas ner på fler ställen än H&M och jag kan tänka mig att detta även kommer att spilla över på lager & e-handeln. Facken pratar sig varma om feminism och jämställdhet. Men hur ska en kvinna som arbetar deltid inom handeln (som är kvinnodominerad) kunna ha råd att försörja sina barn utan att förlita sig på en man med högre inkomst?

Sju av tio arbetar deltid inom handeln, det kommer säkerligen att hyvlas ner på fler ställen än H&M och jag kan tänka mig att detta även kommer att spilla över på lager & e-handeln.

Den största frågan för Handels är om de verkligen har infört skydd mot hyvling eller om det bara är formulerat som en rekommendation i avtalet. Ordet ”ska” tappar styrkan totalt när det efterföljs av ”sträva efter” som det ska stå i det nya avtalet:

”Arbetsgivaren ska sträva efter att ge dig minst 30 timmar på kontraktet, för dem som har jobbet som din huvudsakliga sysselsättning.”

På min arbetsplats är det 25 timmar som gäller för nyanställda och många har jobbat över 5 år utan att bli upphöjda permanent, istället blir de konstant tillfälligt uppkontrakterade året runt. 

Jag tror inte att det kommer höjas till 30 timmar på grund av denna ändring, men vi får väl se. När de ändrade i LAS skulle heltid vara norm, men det visade sig tandlöst. 

Saxat från Handelsnytts faktaruta: 

”Svårare för arbetsgivare att hyvla. I det nya avtalet står det att arbetsgivare ska undvika att hyvla, alltså skära ner antalet timmar för de anställda, och måste överväga andra alternativ när de ska omorganisera.”

Vi får se hur det blir med den saken, men det borde inte vara så svårt att visa att man övervägt alternativen men att det inte är möjligt att göra på något annat vis i deras fall. ”Omorganisera” är för övrigt det nya ordet för hyvling. Hyvling är ett hårt ord och det tjänar varken vi eller arbetsgivarna på att använda oss utav, så det ska fasas ut.

”Omorganisera” är för övrigt det nya ordet för hyvling. Hyvling är ett hårt ord och det tjänar varken vi eller arbetsgivarna på att använda oss utav, så det ska fasas ut.

På årsmötet för vår avdelning presenterades resultaten och en medlem frågade vad vi hade fått offra för denna rekordhöjning (ja, det är narrativet) och han som gått igenom vad de förhandlat sa: Ni har egentligen inte fått offra någonting. 

Men om vi egentligen inte har fått offra någonting så är det väl ett talande bevis på att de kunde börjat förhandlingen på en högre nivå? 

Nu när jag ser att Finland och Tyskland slöt avtal om löneökningar på liknande nivåer är jag mindre sur. Jag sa hela tiden att jag inte trodde det skulle bli någon strejk pga utgångsnivån. Jag förstår att avtalsrörelsen är ett mycket bra läge att värva medlemmar. Men om vi aldrig strejkar så kommer det tillslut inte gå att motivera ett medlemskap med ”Tänk om det blir strejk den här gången, då står du utan inkomst”. Men såhär har det ju sett ut i decennier. Många ser ett fackligt medlemskap som en ”billig” försäkring och få vill engagera sig i klubbarna. Ska facken överleva så måste de radikaliseras. 

Många ser ett fackligt medlemskap som en ”billig” försäkring och få vill engagera sig i klubbarna. Ska facken överleva så måste de radikaliseras. 

Frågan är om det finns någon gnista kvar i lilla landet lagom. Ett litet ljus i tunnelseendet är de förbund som går mot strömmen, som står på egna ben och förhandlar för sig själva utan att blint acceptera märket.


Läs fler texter av Hugo

Klasserna inom klassen ser ner på varandra

– Hugo

Mäktig känsla att bära fanan på 1 maj

– Hugo

Nu har jag flugit för första gången

– Hugo