Hyvling är ett negativt laddat ord, sa de på mötet Hugo, Lagerarbetare

Patron har bara skiftat skrud, han lever än idag, men våra villkor och vårt leverne styrs av andra ord och meningsuppbyggnader. 

Jag brukar tänka tillbaka på tiden då arbetare både bodde, handlade och ja, levde sina liv från vaggan till graven på patrons mark. Ta en enkel förmån som medarbetarrabatt så att man kan använda patrons pengar för att ha råd att handla mat och förnödenheter av patron (om man exempelvis arbetar inom dagligvaruhandeln) så att man ska kunna ha råd att äta och på så vis få mer energi för att kunna orka arbeta vidare för patron. Patron kallar detta win-win, men det känns som att det alltid är patron som vinner mest. Närhelst patron får chansen så skruvar han upp priserna. Lönen går alltså tillbaka till patron i utbyte mot en fraktions ration av vad arbetarnas kroppar trasats sönder för och patron har i slutändan fått rabatt på löneutbetalningen. 

Problematiken är densamma som när unga tjejer tycker det är fel att handla av H&M och SHEIN, men samtidigt saknar alternativ på grund av att de anser att de inte har råd att byta till en konkurrent. 

En stor anledning – som många kanske inte tänker på – till att lönerna måste upp rejält är alltså även för att möjliggöra att vi ska kunna rösta och välja med plånboken. 

En anledning till att lönerna måste upp rejält är alltså även för att möjliggöra att vi ska kunna rösta och välja med plånboken. 

Därför är låga löner ett hot mot demokratin som möjliggör för patron/storbolagen att bete sig hur illa som helst ju större de blir och ju mer kontroll de därav har över våra dagliga val. 

Vågar någon klaga för högljutt så tystas vi ner och våra förhållanden förvrängs genom att några ord i avtal osv byts ut mot andra ord. Även om vi har det just precis exakt likadant som året innan så har avtalet som styr våra liv förändrats en smula. 

Exempelvis ska nu hyvling istället kallas för omorganisation. För H&M:s personal har dock absolut ingenting förändrats i detta ordbyte. Från fackets sida fick jag på avdelningens årsmöte höra att hyvling är ett negativt laddat ord, att använda oss utav detta negativa ord är dåligt för båda parter (Handels och Svenskt näringsliv).

Från fackets sida fick jag på avdelningens årsmöte höra att hyvling är ett negativt laddat ord. Att använda oss utav detta negativa ord är dåligt för både Handels och Svenskt näringsliv.

Men vad vinner arbetarna på att ordet för vad vi utsatts för begravs och att framtida debatter talar om fenomenet med ett helt annat begrepp? Kanske ser man dessa omorganiseringar som oundvikliga och därav helst begraver fenomenet för att tysta en debatt som man ej ser möjligheten att vinna? 

Kanske hade omorganisation varit ett vettigare val från första början, då många än idag inte vet vad som avses med detta ordval. Att välja bort ett begrepp för att det är fult, när det används för att beskriva något fult är däremot från facklig part ett underligt agerande. Det låter mer som något som Svensk Handel har förhandlat fram.


Läs fler texter av Hugo

Mäktig känsla att bära fanan på 1 maj

– Hugo

Nu har jag flugit för första gången

– Hugo

Tack kamrater, de enda som backade mig

– Hugo