Jag rullar ut från lagret, nytvättade små tjänstemän blänker i morgonsolen David Rylander, Matvaruchaufför

Min fru fyller år, barnen uppvaktar med frukost på sängen. Jag sitter redan på spårvagnen på väg till arbetet. Men idag är ingen vanlig dag, idag är det inte bara min frus födelsedag utan också min sista dag som chaufför av matvaror.

Morgonen börjar med duggregn. Ett sånt som kan tyckas vara antingen irriterande eller uppfriskande, beroende på vilken sida en vaknat på. Idag känns det friskt och varmt.

Jag rullar ut från logistiklagret som varit min hemmabas under tre år. En molnflock starar manövrerar över Bromma flygfält. En hare sitter på vägen i Spånga. En busshållsplats i Beckomberga är full av alldeles nytvättade små tjänstemän på väg till arbeten och småskolor. Frisyrerna blänker, dunjackorna med mönstersydd stoppning är fullkomligt fläckfria. Byxorna är strukna och skorna nyputsade. Allt draget av Rut.

Frisyrerna blänker, dunjackorna med mönstersydd stoppning är fullkomligt fläckfria. Byxorna är strukna och skorna nyputsade. Allt draget av Rut.

Fem boxar levereras till en förskola. Den sista står fel i skåpet, längst ner i en annan stapel. Jag lyfter undan tre, drar fram rätt, staplar tillbaka och surrar lasten. Lådorna på pirran.

Godmorgon! Godmorgon. Tack själv, ha en fin dag!

Ängbys vita kuber skälver i morgonsolen, de ängsligt städade trädgårdarna vaknar till liv. Robotgräsklipparna nosar från sina gryt. Ska de våga sig ut idag?

Morgonens regn har drivit bort, himlen visar sig i blått.

En bygglastbil med toalett på flaket har parkerat så illa så att en annan lastbil inte kommer fram, jag kommer inte fram, taxibilarna kommer inte fram, skolbarnlämnande föräldrar kommer inte fram.

I en femtiotalskåk ringer en spiraltrapp i blåmålad stål godmorgon till alla sjusovare.

Till en dam i yngre äldreåldern bärs lätta kassar upp en våning.

Lämnar kassar utanför en dörr i ett studentboende vid en rondell, fotograferar dem och skickar ett sms, dina matvaror står utanför din dörr, mvh david, företaget. Förskrivet standardmeddelande, spar in på sjukskadade tummar.

Privatjettarna från Bromma flygfält sticker som nålar mot den blå himlens gråa moln.

Lämnar kassar utanför en dörr i ett studentboende vid en rondell, fotograferar dem och skickar ett sms, dina matvaror står utanför din dörr, mvh david, företaget. Förskrivet standardmeddelande, spar in på sjukskadade tummar.

Arbetsappen på arbetstelefonen är trasig, ringer Trafikledningen och felanmäler. 

Fortsättning följer


Läs fler texter av David Rylander

– David Rylander