Bra chefer blir inte långvariga på lagret Hugo, Lagerarbetare

– Du borde bli chef, då skulle det bli bättre här, sa en av kollegorna till mig.

– Tyvärr mannen, han är för snäll, de skulle aldrig vilja ha honom som chef, sa en annan kollega.

Utifrån mina egna erfarenheter stämmer detta. Jag minns en chef som alltid försökte stå på arbetarnas sida i en konflikt. En dag när hen kom till jobbet satt en annons uppe för hens tjänst, utan att hen hade blivit informerad om detta. Hen jobbar inte kvar idag, en del tar inte vilken skit som helst.

Jag minns en annan chef som faktiskt belönade oss en dag efter att vi stressat och jobbat över i flera veckor för att hinna med att få ordning på avdelningen innan inventeringen. Han belönade oss med fika och fick inte heller vara kvar. Kanske för att ha försvarade oss när vi hade en hörlur i ena örat under arbetspasset för att inte bli tokiga av den monotona uppgiften vi utförde. Kanske för att han försvarade oss när en ny chef från ett annat lager skulle läras upp och kom med helt knäppa förslag på hur personalen skulle jobba, trots att de borde veta bättre som arbetat där i många år.

En chef belönade oss med fika efter att vi stressat och jobbat över i flera veckor för att hinna med att få ordning på avdelningen före inventeringen. Han belönade oss med fika och fick inte heller vara kvar.

Den nya chefen tyckte att alla som inte gjorde exakt som hen sa skulle byta avdelning. Vår chef ansåg att det inte var humant att göra så mot någon som jobbat så länge på samma avdelning och hade sina kollegor på den avdelningen. Vår chef fick inte längre ha något personalansvar efter det.

Ledningen till lagerchefen:

– Varför har inte han någon chefsposition längre?

Lagerchefen sa:

– Han är en bra person, men han passar inte som chef.

Den chefen hade haft flera chefspositioner tidigare. Han sa en gång till mig att han ångrade hur han hade betett sig mot medarbetarna på en annan avdelning. På den här avdelningen hade han bestämt sig för att behandla medarbetarna mer rättvist. Han sa:

– Tidigare, när lagret var nytt, fick vi gå på kurser i ledarskap och allt de lärde ut då var härskarteknik, det var så ledningen ville att vi skulle bete oss mot våra underordnade. Och sedan ville jag inte bli chef.

Det hade varit kaos där en längre tid på grund av dålig ledning innan den chefen tillträdde. Den förra chefen var känd för att se till att det alltid var kaos när han var planerad att vara borta en längre tid. När han kom tillbaka ordnade han upp det så att det skulle se ut som att han var oumbärlig på arbetsplatsen och att ingen annan utförde jobbet lika bra som honom. Jag har nog aldrig mött en människa som älskar sig själv så högt.

Vi har även ett flertal obehagliga händelser där personer som betett sig illa befordrats till höga positioner. En person förföljde en kvinnlig kollega på fritiden och skickade obehagliga meddelande på Facebook. Kvinnan gick till cheferna med utskrifter. Kvinnan köptes ut och förföljaren är idag befordrad till chef.

En annan tvingade sig in på toaletten när en kvinnlig medarbetare skulle gå på toaletten och försökte få henne att ge honom oralsex. Han blev lagerchef på en annan ort och arbetar idag på huvudkontoret. Jag undrar hur han behandlade personer på det lagret. Kvinnan blev utköpt.

En annan tvingade sig in på toaletten när en kvinnlig medarbetare skulle gå på toaletten och försökte få henne att ge honom oralsex. Han blev lagerchef på en annan ort, kvinnan blev utköpt.

Det verkar utifrån min erfarenhet som att de som klättrar i pyramiden förlorar en del av sig själva på vägen. Kanske möter de andra förlorade själar längs sin resa, som ser en person som är lika fördömda som dem, kanske dras dessa själar till varandra. Som flugor till skit.

Frågar är varför inte företagstopparna ruttnar av alla dåliga människor de släpper fram. För min del ser jag inte det som konstigt att många av dem blir utbrända, de har väl skapat ett personligt helvete inombords. En del, som i exemplet på han som valde att sluta bete sig illa på den nya avdelningen, lyckas släcka elden innan det är för sent.

Kanske är det företagets image som går före allt annat. Bara det inte kommer ut mer skit i media så är allt bra, kanske mutas de som beter sig värst genom att de får högre positioner. Sedan har man skit på dem som kan användas om de inte gör som de blir tillsagda.

Frågorna är många, det är sånt här vi funderar på när vi utför våra monotona rörelser dag ut och dag in. Jag vet bara att jag inte hade kunnat hantera att ligga för döden och ångra hur illa jag behandlat mina medmänniskor, bara för att ett varumärke skulle förbli skinande rent.


Läs fler texter av Hugo

Mäktig känsla att bära fanan på 1 maj

– Hugo

Nu har jag flugit för första gången

– Hugo

Tack kamrater, de enda som backade mig

– Hugo