Den amerikanska managementkulturen har spridit sig till Sverige Miranda, Journalist

Älskar du att mingla?”

Frågan har etsat sig fast i mitt minne. Jag sökte ett vanligt mediejobb där man sitter och skriver. Efter att jag skrivit det vanliga personliga brevet och skickat in ett CV, fick jag mejl om att jag även skulle göra två tester. Tio minuter senare kom ett personlighetstest och ett logiktest till min mejl.

Första frågan i personlighetstestet var om jag ”älskade att ha det vackert omkring mig?” Skalan var mellan stämmer helt eller inte alls. Vem tycker inte om att vara på en vacker plats, men innebär det att jag är besatt av inredning?

Jag fick frågor om jag var en dominant person och om jag vill att allting ska vara perfekt, alla omöjliga frågor att svara på. Vem skulle skriva att de inte är perfektionister och därmed slarviga? Knappast någon är ärlig vid ett personlighetstest, precis som knappast någon är hundra procent ärlig när en läkare frågar hur mycket patienten dricker.

Jag fick två minuter på att förstå vilken geometrisk figur som saknades i ett mönster. Det skulle visa hur bra jag är på abstrakt tänkande, men som journalist behöver jag uttrycka mig så att folk förstår och intervjua folk.

Det hör till människans natur att frisera sanningen i ett sånt här test. Vad svarar man på frågan ”älskar du att mingla?”. Finns det en vettig människa som på riktigt ÄLSKAR att gå runt bland okända människor och prata om väder och vind?

Logiktestet var ännu mer bisarrt. Jag fick två minuter på att förstå vilken geometrisk figur som saknades i ett mönster. Det skulle visa hur bra jag är på abstrakt tänkande, men som journalist behöver jag uttrycka mig så att folk förstår och intervjua folk, inte hitta samband mellan geometriska figurer. Det gör matematiker. Tydligen hamnade mitt resultat i mitten av spannet. Gudskelov, så blev inte helt dumförklarad. För det vill jag inte bli även om resultatet inte säger något om hur lämplig jag är för jobbet.

Den amerikanska management-kulturen har spridit sig till Sverige, och arbetsgivarna har glömt att ett personligt möte säger mer än tusen logiktest. Företaget hörde förresten aldrig av sig och kanske var det lika bra, för jag älskar varken att mingla eller att göra logiktest.


Läs fler texter av Miranda

Tårtkalas och frysta arvoden

– Miranda

Femton år av utlasningar

– Miranda