Vår tids tjuvar blir miljardärer Henrik, Arbetare inom LSS

Är nu inne på min sista semestervecka.

Pessimisten i mig säger: ”Jaha, då är det bara fyrtioåtta veckor kvar till nästa”.😂

Men det har mer blivit ett mantra, ett snett leende, ett skratt eller en icebreaker med glimten i båda mina ögon. En mening man yttrar för kollegor som egentligen betyder: jag är tillbaka efter semestern. Hey guys!

Jag ser faktiskt fram emot att möta både kollegor, brukare och chefer. Som jag skrev i min senaste post så har jag fått lite andrum gått in i min bubbla och läst mycket böcker.

Jaha, då är det bara fyrtioåtta semesterveckor kvar till nästa. Men jag ser faktiskt fram emot att möta både kollegor, brukare och chefer.

Jag lyssnade på Andreas Cervenkas sommarprat i P1, som jag verkligen rekommenderar.

Detta gjorde att jag försökte undersöka, läsa på hur dessa miljardärer som för de flesta är relativt okända blivit ett fenomen där Sverige har mest miljardärer per capita i hela västvärlden. Den gemensamma nämnaren om hur de skapar sina miljarder handlar mer om stöld, än någon större skicklighet som att man verkligen har tillverkat någon nödvändig produkt eller några samhällsnyttiga prylar. Det handlar inte direkt om nya Börje Lantzare eller Kampradare.

Jag vill kalla dem för dess rätta namn: Tjuvar.

Man har helt enkelt gjort pengar av pengar.

Sverige har mest miljardärer per capita i hela västvärlden. De har skapat sina miljarder mer genom stöld, än någon större skicklighet.

En mer känd företagsledare anser att hans bästa kund är de som inte betalar sin faktura i tid. Ju närmare fogden du är, desto mer Klarnar kassakon i företaget.

Hans vän och entreprenör i ett annat globalt företag har skapat en app som håller kompositörer och låtskrivare som gisslan i en tid då, cd skivor hamnat bland brändbart på återvinningscentralen. Den senare skapar åtminstone lite fjärrvärme av att folk gör sig av med sina plattor.

Gemensamt för dessa unga grabbar är att de tydligen är ”nytänkande”.

Vilket jag nu numera läst mig till att de anser att facket inte bör finnas på deras arbetsplats. Strategin är dessutom att du som anställd även ingår i företagets produkt. Du skall tänka klarsynt och dina tankar ska spotta fy åt ledighet. 

Nytänkandet betyder att ditt mindset ska tänka jobb, tjugofyra sju.

Massuppsägningar gör man lättvindigt genom förinspelade videoklipp och inte genom fackliga förhandlingar. Över sjuhundra arbetare fick därmed ett mindre trevligt direktiv där deras vd lade huvudet på sned och beklagade sig på skärmen och tackade för visat intresse.

Dessa är bara två av nästan 600 andra.

Värst i klassen är nog ändå de som lever på andras sjukdomar. Familjer som knasat sönder, folk som har satt sig i skuld för evigt, människor som till och med tagit sina liv, enbart för att mata giriga miljardärer som fixat spelbolag som utgår från Malta där skatterna ligger ungefär på 0.5 procent av intäkterna.

Speljäveln utgör den största delen av profiten. Samtidigt som en liten finskriven text på spelsidan säger att man ska ”spela ansvarsfullt”.

En annan tjuvmodell är de nyrika som lyckats nysta sig in i vårat pensionssystem.

Speljäveln utgör den största delen av profiten. Samtidigt som en liten finskriven text på spelsidan säger att man ska spela ansvarsfullt.

”Allragate” är nog undantaget där tjuvarna först blev friade i tinget, men av den uppenbara stölden som belystes främst massmedialt gjorde att de blev skadestånds skyldiga, fick sina tillgångar konfiskerade och hamnade till slut där de hör hemma.

Långa straff på kåken.

När jag nämner alla dessa miljardärer för min kollega så utbrister han:

-Men Henke ge dig, inte fan skulle du säga nej till att vara en av dessa miljardärer, eller?

-Självklart hade jag inte sagt nej. Men möjligheten skall ju inte ens finnas.


Läs fler texter av Henrik

Det är synd om läkarna

– Henrik

Gå inte på enskilda fall – de vill rasera arbetarmakten

– Henrik

Tror våra ombud att vi inte kan räkna?

– Henrik