Trots alla värdegrunder – lika många män mördar kvinnor som för tjugo år sedan Stina, Socialsekreterare, våld i nära relationer

Notiserna avlöser varandra. ”Kvinna hittad död, man häktad”, ”misstänkt mord på kvinna”, ”kvinna hittad död i bostad”. De flashar förbi och tas upp i korta tv-inslag, som att mord på kvinnor vore vardagsmat vi bara behöver tugga i oss.

Mellan tv-inslagen och flashnotiserna lever 15.000 kvinnor i Sverige med skyddad identitet, ofta på grund av en hotbild från en närstående man, ofta tidigare partner. Kvinnor som tvingas leva gömda i samhällets vård för att män är en för stor fara för dem. Kvinnor som dagligen behöver tänka kring sin egen och eventuella barns säkerhet, där en post på sociala medier med platstagg kan förstöra allt. 

En post på sociala medier med platstagg kan förstöra allt. 

Mellan tv-inslagen och flashnotiserna lever alltför många kvinnor i samma bostad som den man hon ständigt är rädd för. Rädd för när nästa kränkning, slag eller våldtäkt ska äga rum. Rädd för att stanna kvar, rädd för att lämna. Eftersom att lämna en våldsam relation som kvinna är en riskfaktor för ökat och dödligt våld. 

Mäns våld mot kvinnor är ett omfattande samhällsproblem. Det går inte att säga för många gånger. Trots Sveriges försök till att anamma jämställdhet som värdegrund och arbeta våldsförebyggande ser vi inga tendenser till att våldet minskar.

Trots Sveriges försök till att anamma jämställdhet som värdegrund och arbeta våldsförebyggande ser vi inga tendenser till att våldet minskar. Lika många kvinnor mördas som för tjugo år sedan.

Lika många kvinnor mördas årligen som för tjugo år sedan och tusentals kvinnor spenderar varje år tid på skyddade boenden runtom i landet. 

Tänk dig att vara rädd eller till och med livrädd för den personen som ska vara din största trygghet. Tänk dig att den personen som ska stötta dig och skydda dig, är den som slår. Den som kränker och den som isolerar. Tänk dig att leva i ett ständigt stresspåslag och att det som ska vara ditt trygga hem du stänger dig om, är där du utsätts. Tänk dig att din säng blir din mordplats, på grund av den man som skulle älska dig. Jag har svårt att föreställa mig ett värre brott, en värre utsatthet. 

Tänk dig att din säng blir din mordplats, på grund av den man som skulle älska dig. Jag har svårt att föreställa mig ett värre brott.

Och för de som överlever finns det mycket att lappa ihop. Tilliten, självkänslan, återupplevda trauman, fysiska men, ens sexuella lust och sociala relationer. Det kostar år och hälsa att leva med en våldsam man. 

Bakom tv-inslagen och flashnotiserna gömmer sig otaliga kvinnoliv som dagligen begränsas och kränks. Det är ett omfattande samhällsproblem och får aldrig passera som något mildare än det. Ju fler notiser, desto mer motstånd. Det är så det måste vara.


Läs fler texter av Stina

Ett barn har dött och ändå är allt sig likt

– Stina

Har pappa dödat någon? frågar nioåringen

– Stina

Att jobba med mäns våld mot kvinnor är som att cykla i regn och piskande vind.

– Stina