Jag ville bjuda på tårta – blev klassad som terrorist Carina Björk, Receptionist, Polisen

Polismyndigheten i Skåne har varit min arbetsgivare sedan april 1991. I november 2021 fick jag guldklockan ”För nit och redlighet i rikets tjänst”. Den första januari 2023 gick jag i pension, blev avtackad under av myndigheten anordnade enhetsdagar. Kutym är att bjuda kollegorna på fika, och det avsåg jag att göra under eftermiddagen den 25 januari.

Jag meddelade detta via mail till alla i polishuset Ystad den 9 januari. Jag hämtade mina beställda tårtor och glad i hågen körde jag till min gamla arbetsplats. Innan jag kom hade jag avtalat med en kollega för att få hjälp med två stora bakverk, men även att bli lotsad in i polishuset eftersom jag lämnat ifrån mig nycklar, dörrkort och min tjänstelegitimation.

Där tog det stopp. Kollegan hade av min tidigare chef fått order om att inte släppa in mig innanför skalskyddet. Du skojar??? Nä, hon gjorde inte det.

Jag hämtade mina beställda tårtor och glad i hågen körde jag till min gamla arbetsplats. Där tog det stopp. ”Du är inte säkerhetsklassad längre och har inte tillträde till polishuset”, sa kollegan.

”Du är inte säkerhetsklassad längre och har inte tillträde till polishuset”, sa hon. En arbetsplats jag haft sedan 2004, alltid den förste att hålla på säkerheten inne i huset och aldrig släppa in obehöriga. Plötsligt hade jag själv blivit obehörig. Icke önskvärd. I efterhand har polisledningen i Ystad konstruerat någon form av regel när det gäller f.d. anställda som vill besöka polishuset. Lokalpolisområdeschefen hävdar det spända omvärldsläget, kriget i Ukraina och förstörda gasledningar som skäl. Snacka om att som chef gå all in och samtidigt göra sig till åtlöje inför sina medarbetare.

Inte ett ljud har jag hört från min tidigare arbetsplats. Inte från min tidigare närmsta chef som inte hade kurage nog att själv meddela mig att jag inte var önskvärd, han skickade min kollega som jag jobbat tillsammans med under många år.

Lokalpolisområdeschefen i Ystad hävdar det spända omvärldsläget, kriget i Ukraina och förstörda gasledningar som skäl. Snacka om att som chef gå all in.

Men det är svårt att stå rak när man saknar ryggrad.

För övrigt signifikativt för polismyndigheten i stort, men det är en annan historia.

Carina Björk, Livsfarlig


Läs fler texter av våra andra bloggare

Pedro: mannen, myten, legenden

– Pablo

Vi orkar inte med världens bästa yrke

– Mabel

Klasserna inom klassen ser ner på varandra

– Hugo