Din julklapp är sänkt lön, var så god Jari Söyrinki, gruvarbetare Kiruna

I våra omklädningshus finns automater med kaffe, godis och energidryck. För dem som glömde frukosten; för dem som aldrig vande sig vid att vakna 04.45; för dem som värmer händerna på muggen i den bistra kylan utanför. Automaterna räddar liv.

Men i veckan låg det något nytt på automaterna. Något som var minst lika viktigt.

På kaffemaskinen låg högar med julkort och väntade på läsare – snedklippta och fula utskrifter med stor text. Folk tog med dem när de skyndade mot sina arbetsplatser: dryck i ena handen och papper i den andra. Vi är inte så noga med utseendet. Innehållet däremot…

För det vilar ett tungt allvar över denna jul. En och en halv miljon LO-medlemmar riskerar en lönedumpning utan motstycke i modern tid. Det är lätt att bolla med siffror i media men pengakrisens verklighet är svår – den är sönderslitande stress, ett pärlband av besvikelser, kalla och frusna hem. I värsta fall utslagning och brev från fogden. Låglönegrupperna drabbas förstås värst.

Det vilar ett tungt allvar över denna jul. En och en halv miljon LO-medlemmar riskerar en lönedumpning utan motstycke i modern tid. I värsta fall utslagning och brev från fogden.

Så läs och begrunda denna julhälsning. Årets klapp är ett våldsamt angrepp. Vi väljer själva hur vi bemöter det.

På julkorten, avsändare okänd, stod:

”Din julklapp är sänkt lön, var så god.

Det hela är väldigt enkelt. Lönerna ska hållas nere så att företagen kan försvara eller öka sina vinster. Lönerna har väldigt lite med inflationen att göra. Priserna började stiga brant redan 2021. Pandemi, energibrist, krig och stödpaket till företag de senaste 15 åren har bidragit.

Men vi har inte skapat problemen. Vårdpersonal, industriarbetare och andra höll igång samhället när covid-19 härjade som värst. Och nu vill de att vi tar smällen igen. Årets julklapp ges med öppen handflata mot ansiktet. 

Prisökningarna har redan utraderat flera års löneutveckling. 2022 steg matpriset 20%, elen 100% och räntorna höjdes. Men lönerna steg inte nämnvärt. När priserna stiger och lönerna står still så minskar vår köpkraft. Vi har alltså redan fått en stor lönesänkning.

Nästa år väntas priserna stiga ytterligare 11% men facken kräver bara 4,4% i löneökningar. Det skulle alltså sänka våra löner 6,6% till. 

Nästa år väntas priserna stiga ytterligare 11% men facken kräver bara 4,4% i löneökningar. Det skulle alltså sänka våra löner 6,6% till. 

Vi får en mindre bit av kakan, det är hela frågan. Och det slutar inte där. Det kommer ta åratal att komma tillbaka om vi någonsin gör det. De vill göra oss billigare över tid och utnyttjar situationen i omvärlden. 

Vi som drar in pengarna som företagsledarna och fackpersonalen lever på, vi som sköter gamlingar och undervisar skolbarn – det är vi som ska få på käften.

Så ska du tacka, ta i hand och buga? Ska du gnälla lite tyst i fikarummet efteråt? Ska du ägna julhelgen åt att fundera vad mer du kan spara in på – fritiden, värmen, ungarnas kläder – eller ska du ägna julhelgen åt att fundera på hur vi försvarar oss?

Vi måste ta den här fajten tillsammans. Vi kräver inga våldsamma löner utan kompensation för prishöjningar som träffar oss hårt. Och de har råd. Det är ingen fattig som betalar.”


Läs fler texter av Jari Söyrinki

Har ni någon gång undrat vad en fot kostar?

– Jari Söyrinki

– Jari Söyrinki

Fyra punkter för en självständig arbetarrörelse

– Jari Söyrinki